Pielęgnowanie śląskich tradycji

kolocz.info

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego

Powstańców Śląskich 25/6
45-086 Opole
województwo: opolskie
współrzędne gps: 50.661237,17.920699

NIP: 754-305-69-71
REGON: 161431360

telefon: +48 500 367 730
adres strony WWW: kolocz.info
adres e-mail: kontaktkolocz.info

Mapa dojazdu

Specjalizacja przedsiębiorstwa

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego dba o to, aby tradycyjny wypiek, będący chlubą ich regionu, mógł stawać się coraz bardziej popularny także w innych częściach Polski, a nawet za granicą. W tym celu, często jeżdżą na różne wydarzenia promujące lokalne wyroby i umożliwiają uczestnikom skosztowanie swojego pysznego ciasta drożdżowego. Kołocz czy też kołacz śląski wypiekany jest już od wielu wieków, jako że przygotowywano go już w średniowieczu, wtedy głównie na ucztę weselną. Pierwszeństwo do poczęstowania się wyrobem mieli wtedy zawsze Państwo Młodzi.

Przepis na kołacz śląski

Przepis na kołacz śląski nie jest bardzo trudny, a pozwala otrzymać naprawdę smaczny deser. Przygotowuje się go zgodnie z tradycją na rozczynie z cukru, mąki, mleka i spulchniających drożdży. Następnie pozostawia się ciasto do wyrośnięcia i dodaje sól, treść jajka, mąkę oraz tłuszcz i znów odstawia. W tym czasie można zająć się nadzieniem - dostępne są jego trzy warianty: makowy, serowy i jabłkowy. Można również jednak wykonać wariant "suchy", wzbogacony tylko o posypkę. Pełny przepis na kołacz śląski znajdą Państwo na stronie konsorcjum.

Oferta: Przepis na kołacz śląski

Godziny kontaktu:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Podobne wizytówki:

Jedzenie na dowóz

Qlinarni Poznań

Wyśmienite włoskie jedzenie

Pizza włoska - Poznań